Går det att njuta av livet förutan att söta?
Idag finns det många olika sötningsmedel som inte gör att man ökar i vikt. Sackarin är ett av många exempel på sötningsmedel man kan använda med gott samvete.
Tekniken går vidare, sackarin är icke mer det enda och inte heller det bästa alternativet att söta med.
Sackarinet upptäcktes redan under 1800-talet och är en form av sötningsmedel som många använder i kaffe och te istället för socker. Sackarin har bland annat det egenskapen att den passerar kroppens hela matsmältningssystem utan att tas upp överhuvudtaget.
En bidragande orsak till att sackarin används flitigt av diabetiker. Själva sötningseffekten ligger på cirka 500 gånger mer än socker men inte alla som tycker om den metaliska, lite kemiska smaken.
Det finns flera alternativ, exempelvis Sukralos som blivit ett populärt sötningsmedel med få kalorier och som smakar riktigt gott.
En extra fördel med Sukralos utöver att det också ger 500 ggr sötare än socker är att det kan hettas upp och därmed är lämpligt för bakning. Det är inte konstigt att Sukralos smakar som rent socker eftersom det är gjort av socker. Cyklamat är återigen ett sötningsmedel fast svagare än Sukralos.Cyklamat är ett samlingsnamn för olika salter ! och har cirka 40 gånger mer sötningseffekt än vanligt socker.
Ett mycket känt sötningsmedel är Aspartam som byggs upp av två olika aminosyror, fenylalanin samt asparaganinsyran. Aspartamet kommer vid användning att brytas ner till fenylalanin och det är vanligt förekommande i produkter som marknadsförs som bättre för den som vill gå ner i vikt.
Ett problem med Aspartam är att den smakar kemiskt.
Det finns även medel som är naturliga och därför mycket attraktiva
Speciellt de articifiella sötningsmedlen Aspartam och sackarin har diskuterats ganska häftigt de senaste åren om de kan vara skadliga för hälsan
När Stevia också kallad sötflockel, släpptes på öppna marknaden var det många som blev glada.
En variant av strösötningsmedel är Stevia´s sötströ som används snarligt strösocker fast är betydligt mycket nyttigare. Då man får en sötning som kan vara omkring 18 gånger sötare än vanligt socker.
Stevians problem är att den har en lakritsaktig, lätt oangenäm bismak. Tillverkarna av Stevia försöker ibland att dölja denna smak genom att blanda i annat men oftast med ett dåligt resultat.
Ett alternativ till sötningsmedel är det naturliga Erytritol som finns i päron och äpplen. Ser ut och smakar som socker. Smaken sägs vara nästbäst efter Sukralos.
Det kan vara svårt eller omöjligt att hitta Sukralos eller Erytritol i de vanliga butikerna men från e-butikerna prisad.se och allt-fraktfritt.se kan du alltid beställa dem.
När du ska välja ett bra sötningsmedel så ska du veta att man ska få i sig mycket av de artificiella sorterna för att det ska anses vara farligt.
Om du inte gillar smaken av de naturliga sötningsmedlen kan du alltid prova att söta med sackarin eller Sukralos. Vilken som ska bli din favorit får din egen smakupplevelse avgöra.